2017-11-17

THQ Nordic förvärvar Biomutant®-studion Experiment 101

THQ Nordic har idag förvärvat aktierna i Experiment 101 AB en svensk oberoende spelutvecklare som för närvarande utvecklar det kritikerrosade spelet Biomutant. Förvärvet omfattar spelutvecklingsstudion samt de immateriella rättigheterna till Biomutant.

Biomutant är ett actionfyllt öppen värld-rollspel som är uppbyggt kring en post-apokalyptisk, kung-fu-inspirerad fabel. Spelet utannonserades för första gången på Gamescom-mässan i augusti 2017 och fick starkt gensvar från fans och spelmedia.

Den totala köpeskillingen för aktierna uppgår till 75,3 miljoner SEK vilken betalas till säljarna Goodbye Kansas och Stefan Ljungqvist1. Av köpeskillingen betalas motsvarande 10,0 miljoner SEK med utgivande av nya B-aktier i THQ Nordic till Stefan Ljungqvist1som samtidigt ingår ett treårigt lock-up-avtal avseende dessa B-aktier. Nyemissionen förutsätter beslut av nästkommande bolagsstämma. Resterande köpeskilling utgörs av kontant betalning vid förvärvets avslut. Parterna har även kommit överens om en tilläggsköpeskilling baserad på Biomutants finansiella utfall. Tilläggsköpeskillingen kommer att beräknas som en mindre procentandel av THQ Nordics nettobehållning från Biomutant under de första 36 månaderna efter lansering, med avdrag för 150% av såväl köpeskilling som utvecklingskostnader.

Den utbetalda köpeskillingen kommer till största delen att tas upp i balansräkningen som spelutveckling och varumärken.

Lars Wingefors kommenterar: ”Vi såg en stor potential i Experiment 101 och Biomutant under Stefan Ljungqvists ledning, redan när spelet började utvecklas 2016. Efter det positiva mottagandet av Biomutant när det presenterades på Gamescom 2017 är vi väldigt glada att ha fått möjlighet att förvärva Experiment 101 och Biomutant. Vårt mål är att bygga upp Biomutant till ett av våra viktigaste varumärken. Rekryteringen av Stefan Ljungqvist och hans talangfulla medarbetare tillför en väldig styrka till THQ Nordic. Förutom att fortsätta att leda utvecklingen av Biomutant kommer Stefan att vara involverad i strategifrågor, framtida förvärv och ytterligare spelutvecklingsprojekt.”

Release

För ytterligare information, kontakta:
Lars Wingefors, VD och koncernchef, tel: +46 708 471 978, E-mail: lwingefors@thqnordic.com

Om THQ Nordic
THQ Nordic förvärvar, utvecklar och förlägger PC- och konsolspel. Bolaget har en bred portfölj omfattande 295 spel och 86 egna varumärken såsom Darksiders, Titan Quest, MX vs ATV, Red Faction, Delta Force, Destroy All Humans, Aquanox, ELEX, Biomutant, Jagged Alliance, SpellForce och The Guild. THQ Nordics förlagsverksamhet når globalt med marknadsföring, försäljning och distribution, både online och i fysiska kanaler. Koncernens huvudkontor ligger i Karlstad, Sverige och det operationella kontoret ligger i Wien, Österrike. THQ Nordic sysselsätter 469 medarbetare och har sju helägda utvecklingsstudios i Tyskland, USA och Sverige. THQ Nordics aktier är noterade på Nasdaq First North Stockholm under kortnamnet THQN B. Bolaget Certified Adviser är FNCA Sweden AB. För mer information, vänligen besök http://www.thqnordic-investors.com eller www.thqnordic.com.

[1] Till Stefan Ljungqvists helägda bolag Boston Front AB]